button.skipToContent
«Ζώο που δεν αναπαράγεται... δεν παράγει»: Η σημασία της διαχείρισης αναπαραγωγής στα πρόβατα

«Ζώο που δεν αναπαράγεται... δεν παράγει»: Η σημασία της διαχείρισης αναπαραγωγής στα πρόβατα

Η ορθή αναπαραγωγική διαχείριση είναι σημαντική για την παραγωγή, διότι «ζώο που δεν αναπαράγεται, δεν παράγει». Μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στη γενετική βελτίωση, αλλά και στην παραγωγή ζώων ανθεκτικών σε ασθένειες όπως η scrapie. Η διαχείριση της αναπαραγωγής με σκοπό την καλύτερη δυνατή απόδοση. Η επιλογή του κατάλληλου σχήματος αναπαραγωγικής διαχείρισης εξαρτάται από τους στόχους της εκτροφής. Για τον καθορισμό των στόχων και κυρίως για την επιλογή των κατάλληλων χειρισμών, ιδιαίτερο ρόλο παίζει το σύστημα εκτροφής, αλλά και η γεωγραφική περιοχή στην οποία εκτρέφονται τα ζώα.

Σύστημα εκτροφής: Για παράδειγμα, όταν δεν υπάρχει δυνατότητα τήρησης στοιχείων, χωρισμού των ζώων σε ομάδες ή συγκράτησης ζώων, δεν μπορούμε να προτείνουμε ορμονικά σχήματα συγχρονισμού των οίστρων. Ωστόσο, μπορούμε να βάλουμε στόχους σχετικά με το πότε θέλουμε τους τοκετούς και να τους πετύχουμε σε σημαντικό βαθμό με την εφαρμογή ήπιων και απλών μεθόδων συγχρονισμού των οίστρων, όπως «η επίδραση του αρσενικού».

Στις εντατικές εκτροφές με την κατάλληλη διαχείριση της αναπαραγωγής, είναι δυνατόν να υπάρχει διαθέσιμο γάλα όλο τον χρόνο και αρνιά κατάλληλα για σφαγή σε επιθυμητές περιόδους. Οι επιλογές μας σε σχήματα συγχρονισμού των οίστρων είναι πολλές. Ανάλογα με τον στόχο, μπορούμε να εφαρμόσουμε φυσική οχεία, τεχνητή σπερματέγχυση ή ακόμα και μεταφορά εμβρύων.

Γεωγραφική περιοχή: Για παράδειγμα, στα τουριστικά νησιά οι αιγο-προβατοτρόφοι απασχολούνται εποχιακά και με τον τουρισμό. Επομένως, για να είναι βιώσιμη η αιγο-προβατοτροφία πρέπει να συνυπάρχει με τον τουρισμό και να «κερδίζει» από αυτόν. Για να συνυπάρχει με το τουρισμό, πρέπει κατά την τουριστική περίοδο οι εργασίες στην εκτροφή να είναι οι λιγότερες δυνατές, ώστε να μπορούν να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο σε δραστηριότητες που αφορούν τον τουρισμό (π.χ. το άρμεγμα να γίνεται εκτός τουριστικής περιόδου).

Για να κερδίζει από τον τουρισμό, πρέπει κατά την τουριστική περίοδο να υπάρχουν διαθέσιμα αρνιά και κατσικάκια για σφαγή και γαλακτοκομικά προϊόντα, γα να καταναλωθούν από τους τουρίστες.

Της Δρ. Θεοδώρας Τσιλιγιάνη, διευθύντριας Ερευνών

στο Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών του ΕΛΓΟ-Δήμητρα

Πηγή: .ypaithros.gr